Natuurkundig Gezelschap te Utrecht

Jaarprogramma 2007-2008 | Vorige lezing | Volgende lezing | Home


Dinsdag 6 mei 2008
prof.dr. W.K. Kegel  (Van ‘t Hoff Laboratorium, Debye Instituut, UU)

Zelf-ordenende systemen

Zelf-ordening of zelforganisatie is een verschijnsel dat intensief wordt bestudeerd binnen de natuurwetenschappen. Zo kunnen protonen, elektronen en neutronen spontaan ordenen tot stabiele atomen, en atomen en moleculen weer tot kristallen. In biologische systemen kunnen complexe, functionele structuren ontstaan uit relatief eenvoudige (macro) moleculaire bouwstenen, zoals eiwitten en lipiden. Toepassingen van zelf-ordenende systemen varieren van kunstmatige transportsystemen voor medicijnen en genetisch materiaal, tot micro-elektronica en fotonica.

Een bijzondere vorm van zelfordening is als de thermodynamisch stabiele structuur die ontstaat een eindige grootte heeft. Voorbeelden zijn nucleaire materie bij lage druk, en micellen in oplossingen van zeepmoleculen. In deze lezing zal ik een aantal nieuwe ontwikkelingen op het gebied van zelfordening op eindige lengteschalen bespreken: virussen, bepaalde metaaloxides, en electrisch geladen colloïdale clusters.

Links:

Terug naar het Jaarprogramma | Vorige lezing | Volgende lezing | Home


De vergaderingen worden gehouden in de grote collegezaal van het Gebouw voor Aardwetenschappen, De Uithof (te bereiken via de ingang van het Buys Ballotlaboratorium, Princetonplein 5). De aanvang is telkens om 20.00 uur, de vergaderingen duren inclusief een pauze tot uiterlijk 22.00 uur.