Natuurkundig Gezelschap te Utrecht

Jaarprogramma 2015-2016 | Vorige lezing | Volgende lezing | Home


Dinsdag 5 april 2016
Prof.dr. S. Brandenburg (KVI - Center for Advanced Radiation Technology, RUG)

Nieuwe locatie
De lezing vindt plaats in zaal Atlas van het Koningsbergergebouw, Budapestlaan 4b. Dit gebouw bevindt zich naast het Minnaertgebouw. Omdat het Minnaertgebouw begin 2016 wordt gesloten voor renovatie, zullen wij in het vervolg onze lezingen in deze zaal organiseren.

Fysica voor protontherapie

De eindige dracht van protonen in materie en de grote energie afgifte aan het eind van het pad van de protonen maken het mogelijk dosisverdelingen te realiseren die meer conform zijn aan het tumor volume dan die van conventionele radiotherapie met fotonen. De daarmee gepaard gaande verlaging van de stralingsdosis in het omringende normale weefsel wordt hoofdzakelijk ingezet om de lange termijn complicaties en secundaire tumoren te verminderen. Naast een verbetering van de kwaliteit van leven is hiervan ook een vermindering van de kosten van nabehandeling te verwachten.

Deze zelfde eigenschappen zijn er echter ook verantwoordelijk voor dat het succes van de behandeling (kans op “doden” van de tumor en complicaties) sterker afhankelijk is van de nauwkeurigheid van de informatie die gebruikt wordt om het behandelplan te maken dan bij conventionele radiotherapie.

Behalve een nauwkeurige definitie van het tumor volume is daarom ook gedetailleerde informatie over de dichtheid en samenstelling van de weefsel nodig om goed te kunnen voorspellen waar de protonen stoppen in het weefsel en de hoogste stralingsdosis afgeven. Hiervoor worden nieuwe afbeeldingstechnieken, die gebruik maken van Röntgenstraling en hoog-energetische proton, ontwikkeld. Daarnaast wordt onderzoek gedaan aan op de zwakke door de proton geïnduceerde radioactiveit gebaseerde afbeeldings­technieken om in-vivo verificatie van de bestralingen mogelijk te maken.

Links:

Jaarprogramma 2015-2016 | Vorige lezing | Volgende lezing | Home


De vergaderingen worden gehouden in zaal Atlas, op de 1e verdieping van het Victor J. Koningsbergergebouw, De Uithof.
Het Koningsbergergebouw is alleen toegankelijk via de ingang aan de Budapestlaan, niet via (loopbruggen naar) andere gebouwen.
De aanvang is telkens om 20.00 uur, de vergaderingen duren inclusief een pauze tot uiterlijk 22.00 uur.
Voor parkeren kunt u terecht op de parkeerterreinen tegenover het Minnaertgebouw of bij het Wiskundegebouw.