Natuurkundig Gezelschap te Utrecht

Jaarprogramma 2015-2016 | Vorige lezing | Volgende lezing | Home


Dinsdag 2 februari 2016, in samenwerking met de Minnaert-kring
Dr. M. Haverkorn (Sterrenkunde, Radboud Universiteit Nijmegen)

Nieuwe locatie
De lezing vindt plaats in zaal Atlas van het Koningsbergergebouw, Budapestlaan 4b. Dit gebouw bevindt zich naast het Minnaertgebouw. Omdat het Minnaertgebouw begin 2016 wordt gesloten voor renovatie, zullen wij in het vervolg onze lezingen in deze zaal organiseren.

Het ecosysteem van onze Melkweg

De band van sterren aan de hemel genaamd de Melkweg lijkt weinig te veranderen van dag tot dag. Maar gezien over galactische in plaats van aardse tijdsschalen is de Melkweg een dynamisch systeem vol schokgolven, sterrenwinden en enorme explosies. De miljarden sterren in de Melkweg maken deel uit van een complex ecosysteem waarin deze sterren geboren worden, leven, uiteindelijk sterven en gedeeltelijk weer herboren worden.

Dit systeem bestaat naast de sterren uit gigantische gas- en stofwolken en de mysterieuze Donkere Materie, dit alles doordrongen van straling en magneetvelden en doorkruist door hoog-energetische deeltjes met snelheden tot bijna de lichtsnelheid. Al deze componenten van de Melkweg zijn intiem met elkaar verbonden.

In deze lezing zal ik ingaan op de meer onbekende componenten van de Melkweg zoals Galactische fonteinen, ultrarelativistische ijzerkernen en magnetische spiraalarmen en uitleggen waarom deze componenten een vitale rol spelen bij de cyclus van stervorming in de Melkweg.

Links:

Jaarprogramma 2015-2016 | Vorige lezing | Volgende lezing | Home


De vergaderingen worden gehouden in zaal Atlas, op de 1e verdieping van het Victor J. Koningsbergergebouw, De Uithof.
Het Koningsbergergebouw is alleen toegankelijk via de ingang aan de Budapestlaan, niet via (loopbruggen naar) andere gebouwen.
De aanvang is telkens om 20.00 uur, de vergaderingen duren inclusief een pauze tot uiterlijk 22.00 uur.
Voor parkeren kunt u terecht op de parkeerterreinen tegenover het Minnaertgebouw of bij het Wiskundegebouw.