Natuurkundig Gezelschap te Utrecht

Jaarprogramma 2015-2016 | Vorige lezing | Volgende lezing | Home


Dinsdag 5 januari 2016
Dr. R.J.E. Jaspers (Science and Technology of Nuclear Fusion, TU/e)

De weg naar Fusie energie - Slimmer dan ITER?

De wereld is begonnen met het bouwen van ITER, een reactor die 500 MW, 10 keer meer dan het vermogen dat nodig is om de reactie in stand te houden, zal genereren. De wereld in dit geval is: Europa, Japan, Rusland, De VS, China, Korea en India. Feitelijk is de fusie-gemeenschap wetenschappelijk al meer dan 10 jaar klaar om met ITER te beginnen, omdat de belangrijkste doelstelling, de opsluiting van een voldoende dicht plasma bij de betreffende temperatuur van een paar honderd miljoen graden, inmiddels een koud kunstje is.

Toch moeten er nog enkele belangrijke technologische en wetenschappelijke obstakels worden aangepakt bij ITER voordat we fusie energie op grote schaal kunnen inzetten: de interactie van de enorme hitte en deeltjes stroom op de reactorwand, de controle van het fusie vuur en de nieuwe verschijnselen geassocieerd met het in stand houden van de reactie en het maken van tritium om er maar vast een paar te noemen.

Maar door de toenemende kosten en de lange tijdschaal in deze ontwikkeling, rijst steeds vaker de vraag op: kan het niet slimmer, sneller en goedkoper? Deze presentatie zal die vraag proberen te beantwoorden.

Links:

Jaarprogramma 2015-2016 | Vorige lezing | Volgende lezing | Home


De vergaderingen worden gehouden in zaal Atlas, op de 1e verdieping van het Victor J. Koningsbergergebouw, De Uithof.
Het Koningsbergergebouw is alleen toegankelijk via de ingang aan de Budapestlaan, niet via (loopbruggen naar) andere gebouwen.
De aanvang is telkens om 20.00 uur, de vergaderingen duren inclusief een pauze tot uiterlijk 22.00 uur.
Voor parkeren kunt u terecht op de parkeerterreinen tegenover het Minnaertgebouw of bij het Wiskundegebouw.