Natuurkundig Gezelschap te Utrecht

Jaarprogramma 2008-2009 | Vorige lezing | Volgende lezing | Home


Locatie van de bijeenkomsten
Met ingang van oktober 2008 vinden de lezingen van het Gezelschap plaats in
zaal 208 van het Minnaertgebouw, ook wel aangeduid als de Zonnezaal.
Deze zaal is te bereiken via de ingang van het Buys Ballot Laboratorium aan het Princetonplein. U kunt geen gebruik maken van de ingang van het gebouw Aardwetenschappen.

Dinsdag 4 november 2008
prof.dr.ir. D. van de Meent (RIVM Bilthoven & Radboud Universiteit Nijmegen )

Nanodeeltjes: nieuwe stoffen, nieuwe risico’s?

Toepassing van nanotechnologie neemt een grote vlucht: nanodeeltjes blijken tal van aantrekkelijke eigenschappen te hebben en worden daarom voor steeds meer doelen ingezet.  Nanodeeltjes van titanium dioxide zijn bijvoorbeeld transparant voor zichtbaar licht, in plaats van wit, zoals de grotere deeltjes van dezelfde chemische samenstelling. Nano-TiO2 wordt om die reden toegepast in zonnebrandcreme, waar micro-TiO2 sinds mensenheugenis als pigment dienst doet.  Nieuwe eigenschappen, nieuwe risico’s?  Niet ondenkbaar.  Kennen we die risico’s? Kunnen we ze kwantificeren?  Daarover gaat deze lezing.

Nanodeeltjes zijn chemische stoffen in de zin van de internationale stoffen regelgeving.  Ze vallen onder de Europese REACH wet (Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemical substances), die regelt dat fabrikanten moeten aantonen dat toepassing veilig is, dwz dat de blootstelling van mensen, planten en dieren beneden de zg. no-effect niveaus blijft.

Voor gewone chemische stoffen zijn de beoordelingsmethoden goed uitgewerkt.  Processen van verspreiding in het menselijk lichaam en in het milieu zijn voor “gewone” chemische stoffen, die in de lucht voorkomen in de gasfase en in water oplossen, goed bekend.  Nanodeeltjes vormen echter geen gas en lossen niet op.  Nanodeeltjes zijn vaste stoffen, die klonteren en bezinken onder invloed van de zwaartekracht.  Met deze processen houden de geldende beoordelingsprocedures geen rekening.  Ook is nog niet goed bekend of nanodeeltjes wellicht een andere giftigheid hebben dan microdeeltjes van dezelfde chemische samenstelling.  Risicobeoordelingsmethoden voor nanodeeltjes moeten nog worden uitgewerkt.

Links:

Jaarprogramma 2008-2009 | Vorige lezing | Volgende lezing | Home


De vergaderingen worden gehouden in zaal 208 (Zonnezaal) van het Minnaertgebouw, De Uithof (te bereiken via de ingang van het Buys Ballotlaboratorium, Princetonplein 5). De aanvang is telkens om 20.00 uur, de vergaderingen duren inclusief een pauze tot uiterlijk 22.00 uur.