Natuurkundig Gezelschap te Utrecht

Jaarprogramma 2008-2009 | Vorige lezing | Volgende lezing | Home


Locatie van de bijeenkomsten
Met ingang van oktober 2008 vinden de lezingen van het Gezelschap plaats in
zaal 208 van het Minnaertgebouw, ook wel aangeduid als de Zonnezaal.
Deze zaal is te bereiken via de ingang van het Buys Ballot Laboratorium aan het Princetonplein. U kunt geen gebruik maken van de ingang van het gebouw Aardwetenschappen.

Dinsdag 7 oktober 2008
dr. R.A. Duine (Instituut Theoretische Fysica, UU)

Spintronica: van lading naar spin

Spintronica is het vakgebied dat zich bezighoudt met de invloed van de spin van het electron op electrisch transport. In het eerste gedeelte van de voordracht zal ik ingaan op de fundamentele verschillen tussen een ladingstroom en een spinstroom. Als voorbeeld bespreek ik het spin Hall effect, dat recent is waargenomen in experimenten met halfgeleiders. In het tweede gedeelte bespreek ik de interactie tussen een spinstroom en een nanomagneet. Een voorbeeld hiervan is de ontdekking van “gigantische magnetoweerstand” door Gruenberg en Fert (Nobelprijs, 2007), een effect dat in alle moderne harde schijven toegepast wordt. Ik zal ook ingaan de zogenaamde “spin transfer torque”, een recent ontdekt effect waardoor het mogelijk is om met een spingepolariseerde stroom de magnetisatierichting van kleine magneten te manipuleren.

Links:

Jaarprogramma 2008-2009 | Vorige lezing | Volgende lezing | Home


De vergaderingen worden gehouden in zaal 208 (Zonnezaal) van het Minnaertgebouw, De Uithof (te bereiken via de ingang van het Buys Ballotlaboratorium, Princetonplein 5). De aanvang is telkens om 20.00 uur, de vergaderingen duren inclusief een pauze tot uiterlijk 22.00 uur.