Natuurkundig Gezelschap te Utrecht

Jaarprogramma 2007-2008 | Vorige lezing | Volgende lezing | Home


Dinsdag 6 november 2007
prof.dr. H.C. Gerritsen (Moleculaire Biofysica, UU)

Niet-lineaire microscopie aan biologische weefsels

Tijdens deze lezing zal ingegaan worden op niet-lineaire microscopie met nabij-infrarode femtoseconde laserpulsen. Met deze vorm van microscopie kunnen 3-D beelden opgenomen worden met hoge resolutie. Wij hebben een dergelijke microscoop gecombineerd met een spectrale detector en gebruikt om (levende) weefsels zonder toevoeging van kleurstoffen te bestuderen.

De laserpulsen produceren verschillende typen niet-lineaire signalen, waaronder tweefoton geëxciteerde autofluorescentie en de tweedeharmonische van de laserfrequentie. De autofluorescentie is afkomstig van zowel cellulaire als extracellulaire componenten zoals NADPH, FAD, elastine, collageen en flavines. Het harmonische signaal wordt vooral gegenereerd door collageen.

Met de microscoop is o.a. onderzoek gedaan aan de huid van levende muizen. Naast de morfologie en veranderingen daarin door UV straling kon ook de metabole activiteit zichtbaar gemaakt worden.

Links:

Terug naar het Jaarprogramma | Vorige lezing | Volgende lezing | Home


De vergaderingen worden gehouden in de grote collegezaal van het Gebouw voor Aardwetenschappen, De Uithof (te bereiken via de ingang van het Buys Ballotlaboratorium, Princetonplein 5). De aanvang is telkens om 20.00 uur, de vergaderingen duren inclusief een pauze tot uiterlijk 22.00 uur.