Natuurkundig Gezelschap te Utrecht

Jaarprogramma 2007-2008 | Vorige lezing | Volgende lezing | Home


Dinsdag 2 oktober 2007 (samen met de Minnaert-kring)
dr. R. Koop (NIVR, Delft)

Zwaartekrachtsatellieten voor ijsafsmelting en zeespiegel

Huidige en toekomstige zwaartekrachtsatellieten kunnen gebruikt worden om het afsmelten van het poolijs te monitoren. Dit is onder meer van belang voor het klimaat en in het bijzonder voor de zeespiegel. Kort geleden lieten metingen van de Amerikaanse zwaartekrachtsatelliet GRACE zien dat er veel meer ijsmassa van Groenland afsmelt dan eerder gedacht. Wat niet altijd bekend is is dat als er veel ijs afsmelt op Groenland, dit niet leidt tot een zeespiegelstijging in Nederland, maar wel een zeespiegelstijging in Bangladesh en een zeespiegeldaling in IJsland.

Als er veel ijs afsmelt op Antarctica heeft dat wel gevolgen voor Nederland. Dit soort regionale verschillen in het gedrag van de zeespiegel is mede met zwaartekrachtmetingen in kaart te brengen. Nederlandse aard-, ijs- en zwaartekrachtwetenschappers werken samen om de modellen van de aarde, het ijs en de zeespiegel te verbeteren. Zwaartekrachtsatellieten, waarover Nederland veel expertise bezit, zullen een steeds belangrijkere rol gaan spelen in het klimaat- en zeespiegelonderzoek.

Links:

Terug naar het Jaarprogramma | Vorige lezing | Volgende lezing | Home


De vergaderingen worden gehouden in de grote collegezaal van het Gebouw voor Aardwetenschappen, De Uithof (te bereiken via de ingang van het Buys Ballotlaboratorium, Princetonplein 5). De aanvang is telkens om 20.00 uur, de vergaderingen duren inclusief een pauze tot uiterlijk 22.00 uur.