Natuurkundig Gezelschap te Utrecht

Jaarprogramma 2011-2012 | Vorige lezing | Volgende lezing | Home


  LET OP!  Deze lezing vindt plaats in de Terrezaal van Sonnenborgh - museum & sterrenwacht 

Gewijzigde locatie
Voor deze lezing zijn wij te gast bij de Minnaert-kring.
De lezing vindt plaats om 20.00 uur in de Terrezaal van Sonnenborgh - museum & sterrenwacht. Het adres van Sonnenborgh is Zonnenburg 2, 3512 NL in Utrecht.
Zie de website van Sonnenborgh voor meer informatie over bereikbaarheid.
Dinsdag 4 oktober 2011, aanvang 20.00 uur
in samenwerking met de Sterrenkundige Kring Minnaert
Prof.dr. A.G.G.M. Tielens (Leiden Observatory, Universiteit Leiden)

De Herschel Space Observatory

De Herschel Space Observatory, de vierde 'cornerstone' missie in het wetenschaps programma van de European Space Agency (ESA), is gelanceerd op 14 mei, 2009. Herschel is ontworpen voor waarnemingen in het verre-infrarood en sub-millimeter gedeelte van het spectrum en vormt daarmee een brug tussen traditionele infrarood satellieten – zoals de Infrared Space Observatory van ESA en de Spitzer Space Telescoop van NASA – en telescopen op de grond zoals de JCMT en ALMA. Herschel heeft photometrische camera's en spectrometers aan boord die het gehele golflengte gebied van ongeveer 60 to 700 micron bedekken: PACS, SPIRE en HIFI. De Nederlandse ruimtevaart organizatie, SRON, is het PI-instituut voor het heteroydne instrument, HIFI. 

Herschel is speciaal ontworpen om het 'duistere en koude' heelal te bestuderen. De primaire wetenschappelijke doelen van Herschel zijn het bestuderen van de de vorming van melkwegstelsels in het vroege heelal, de kosmologische evolutie van Aktieve Melkwegstelsels, het ontcijferen van de belangrijkste processen in de vorming van nieuwe sterren en planeten, het begrijpen van de continue wisselwerking tussen sterren en het interstellaire medum van melkwegstelsels en het onderzoeken van de chemie van de ruimte. In deze lezing zal de Herschel Space Observatory en de eerste wetenschappelijke resultaten de revue passeren, met de nadruk op het HIFI instrument.  

Links:

Jaarprogramma 2011-2012 | Vorige lezing | Volgende lezing | Home


LET OP! Gewijzigde locatie