Natuurkundig Gezelschap te Utrecht

Jaarprogramma 2012-2013 | Vorige lezing | Volgende lezing | Home


Dinsdag 5 februari 2013
Prof. B.J.J.M. van den Hurk (IMAU Atmospheric Dynamics and the hydrological Cycle, UU, en KNMI)

De rol van feedbacks tussen land en atmosfeer voor bossen en grasland tijdens hittegolven

Uit analyse van systematische temperatuur- en fluxwaarnemingen boven bossen en graslanden in Europa blijkt dat deze vegetatietypen verschillende reageren tijdens hittegolven: bossen gebruiken de extra energie tijdens warme en wolkenloze dagen voor het verwarmen van de atmosfeer, terwijl bij graslanden de verdamping sterk toeneemt. Bij langdurige hittegolven neemt ook de verdamping bij graslanden af vanwege vochtgebrek. 

Met een zgn 1-koloms model (de vertikale kolom voor een enkel gridpunt uit een klimaatmodel) is geverifieerd of dit verschil goed wordt gesimuleerd in de huidige weer/klimaatmodellen, en welke rol feedbacks spelen bij deze contrasterende respons. In het algemeen zijn de feedbacks tussen de atmosfeer en het landoppervlak negatief en verkleinen ze dit contrast, terwijl feedbacks die betrekking hebben op de verdampingskarakteristieken van bos/grasland zelf het contrast juist vergroten. 

Links:

Jaarprogramma 2012-2013 | Vorige lezing | Volgende lezing | Home


De vergaderingen worden gehouden in zaal 208 (Zonnezaal) of zaal 211 (Planetenzaal) van het Minnaertgebouw, De Uithof. De aanvang is telkens om 20.00 uur, de vergaderingen duren inclusief een pauze tot uiterlijk 22.00 uur.
Voor parkeren kunt u terecht op de parkeerterreinen tegenover het Minnaertgebouw of bij het Wiskundegebouw.