Natuurkundig Gezelschap te Utrecht

Jaarprogramma 2012-2013 | Vorige lezing | Volgende lezing | Home


  LET OP!  Deze lezing vindt plaats in de Terrezaal van Sonnenborgh - museum & sterrenwacht 

Gewijzigde locatie
Voor deze lezing zijn wij te gast bij de Minnaert-kring.
De lezing vindt plaats om 20.00 uur in de Terrezaal van Sonnenborgh - museum & sterrenwacht. Het adres van Sonnenborgh is Zonnenburg 2, 3512 NL in Utrecht.
Zie de website van Sonnenborgh voor meer informatie over bereikbaarheid.
Dinsdag 9 oktober 2012, aanvang 20.00 uur
in samenwerking met de Sterrenkundige Kring Minnaert
Prof.dr. E.P.J. van den Heuvel (Sterrenkundig Instituut Anton Pannekoek, UvA)

De Oerknal, en Donkere Materie en Donkere Energie in het Heelal

Uit velerlei sterrenkundige waarnemingen is gebleken dat het heelal uitdijdt en ongeveer 13,7 miljard jaar geleden is ontstaan vanuit een onvoorstelbaar dichte en hete oertoestand: de „Oerknal“.

Al meer dan 70 jaar geleden werd ontdekt dat er in clusters van sterrenstelsels veel onzichtbare materie aanwezig is, die zwaartekracht uitoefent op de sterrenstelsels. We weten thans dat deze Donkere Materie niet bestaat uit de ons bekende „gewone“ materie van atomen en moleculen waaruit de steren en planeten bestaan. Er is in het heelal ongeveer zesmaal zoveel van deze mysterieuze Donkere Materie dan „gewone“ materie. Nog vreemder is de ontdekking in 1998 dat er in de lege ruimte van heelal een extra energie aanwezig is die de uitdijing van het heelal doet versnellen. De ontdekkers van deze „Donkere Eenergie“ ontvingen vorig jaar de Nobelprijs Natuurkunde voor deze ontdekking. Volgens Einstein zijn energie en massa equivalent aan elkaar, en de „massa“ die bij deze Donkere Energie behoort is ongeveer 73 procent van de totale massa in het heelal. Met daarbij opgeteld ongeveer 23 procent Donkere Materie, is het aandeel van de „gewone“ materie in het heelal slechts ongeveer 4 procent, en is de aard van 96 procent van de inhoud van het heelal thans onbekend. In de lezing wordt ingegaan op de implicaties van deze ontdekkingen.   

Links:

Jaarprogramma 2012-2013 | Vorige lezing | Volgende lezing | Home


LET OP! Gewijzigde locatie