Natuurkundig Gezelschap te Utrecht

Jaarprogramma 2004-2005 | Home

Dinsdag 5 april 2005
dr. R. van Ee (Helmholtz Instituut, Universiteit Utrecht)

Bi-stabiliteit: een neurofysisch venster op bewuste waarneming

Als u naar de kubus kijkt, ziet u dan de onder- of bovenzijde? Merkt u dat de twee zijden elkaar automatisch afwisselen in dominantie? Dit noemen we bi-stabiele perceptie. Als u reeksen van duizenden percept-dominantieperioden zou verzamelen, zou u kunnen zien dat de duur van een percept niet afhangt van de duur van het vorige percept. Merkt u ook dat u door “wilskracht” de dominantieperiode van één van de twee percepten kunt verlengen? Het blijkt dat u wel de perceptperioden kunt beinvloeden maar niet de stochastiek.

Hoe beïnvloedt ons brein de ruimtelijke aspecten van perceptie en welke rol speelt “wilskracht”? Zo’n vraag behoort klassiek tot het domein van de filosofie. Kwantitatief inzicht in de neurale mechanismen die voor het bewuste deel van perceptie zorgen is namelijk moelijk te verkrijgen omdat er een sterke correlatie tussen de perceptie (output) en de netvliesbeelden (input) bestaat. Bi-stabiele perceptie biedt een uitweg uit dit dilemma. Door statistische analyse van de distributie van dominantieperioden hebben we de rol van “wilskracht” gekwantificeerd met parameters en vergelijkingen.

Terug naar het Jaarprogramma | Home


De vergaderingen worden gehouden in de grote collegezaal van het Gebouw voor Aardwetenschappen, De Uithof (te bereiken via de ingang van het Buys Ballotlaboratorium, Princetonplein 5). De aanvang is telkens om 20.00 uur.