Natuurkundig Gezelschap te Utrecht

Jaarprogramma 2004-2005 | Home

Dinsdag 1 februari 2005
prof. dr. N.F. van Hulst (Universiteit Twente)

Nanofotonica, op het kruispunt tussen nanometers and femtosecondes

...en er was licht. Zo begon het ooit. Inderdaad licht geeft helderheid en zien is begrijpen, letterlijk en figuurlijk. Licht ligt dan ook aan de basis van de moderne wetenschappen. Heden ten dage staan de eigenschappen en toepassingen van licht in nanostructuren, individuele moleculen, moleculaire complexen volop in de wetenschapelijke belangstelling. Aansluitend bij nanotrends spreekt men van “nanofotonica”, optica op nanometer schaal ver onder de golflengte van het licht.

Binnen het Twentse MESA+ instituut ontwikkelen wij zowel nanotechnologie als toepassingen daarvan. Na een inleiding in dit moderne vakgebied wil ik twee ontwikkelingen uitlichten: 1) het zien van lichtpropagatie en femtoseconce lichtpulsen in lichtgeleiders en fotonische “bandgap” structuren, en 2) de detectie van individuele moleculen, waarbij quantum fenomenen zeer aanschouwelijk voorkomen en toepassingen in zowel chemie als biologie direct voor de hand liggen. Ik hoop zodoende een helder beeld in deze fascinerende nanowereld te geven. Komt dat zien!

 

Terug naar het Jaarprogramma | Home


De vergaderingen worden gehouden in de grote collegezaal van het Gebouw voor Aardwetenschappen, De Uithof (te bereiken via de ingang van het Buys Ballotlaboratorium, Princetonplein 5). De aanvang is telkens om 20.00 uur.