Natuurkundig Gezelschap te Utrecht

Jaarprogramma 2003-2004 | Home

Dinsdag 9 december 2003
dr. Gerard Barkema (Universiteit Utrecht)

Snellere computersimulaties: Activatie-relaxatie technieken

Computersimulaties van de dynamica van ongeordende materialen zoals glas, polymeren of eiwitten worden gewoonlijk gedaan met Moleculaire Dynamica (MD), waarin de Newtons bewegingsvergelijkingen geïntegreerd worden in de tijd. De grootte van de tijdstap die hierbij gebruikt kan worden is meestal hooguit een fractie van een picoseconde, en daardoor kunnen MD simulaties meestal niet de tijdschalen halen waarop interessante dynamische verschijnselen plaatsvinden. In de laatste jaren is veel werk verricht aan de ontwikkeling van een methode die de activatie-relaxatie techniek (ART) heet. In deze methode worden de vibraties van individuele atomen overgeslagen, en vindt de dynamica plaats door sprongen tussen laagenergetische configuraties.
In mijn voordracht zal ik de ideeën uitleggen die ten grondslag liggen van deze methode (ART). Verder zal ik de huidige stand van zaken schetsen aan de hand van materialen waarin ART succesvol is gebleken, maar ook aandacht geven aan de (vele) problemen die er nog liggen.

Terug naar het Jaarprogramma | Home


De vergaderingen worden gehouden in de grote collegezaal van het Gebouw voor Aardwetenschappen, De Uithof (te bereiken via de ingang van het Buys Ballotlaboratorium, Princetonplein 5). De aanvang is telkens om 20.00 uur.