Natuurkundig Gezelschap te Utrecht

Jaarprogramma 2003-2004 | Home

Dinsdag 4 november 2003 (met Minnaert-Kring)
dr. Leo Molenaar (Rotterdam)

De rok van het Universum. Marcel Minnaert, astrofysicus, 1893-1970

Het schrijven over leven en werk van de astrofysicus Minnaert was een uitermate boeiende aangelegenheid. In het boek dat dit voorjaar bij Balans is verschenen heb ik uitvoerig gerapporteerd over zijn rol als flamingant in de Eerste Wereldoorlog, zijn wetenschappelijke loopbaan, zijn activiteiten op het gebied van de didactiek, het schrijven van zijn magnum opus De natuurkunde van het vrije veld en zijn maatschappelijke activiteiten na de Tweede Wereldoorlog.
In de voordracht zal ik mij in hoofdzaak beperken tot Minnaerts wetenschappelijke loopbaan. Ter sprake komen de ontwikkeling van zijn belangstelling voor de astrofysica, zijn wetenschappelijke prestaties en zijn invloed op leerlingen en collega’s. Daarnaast zal ik ingaan op zijn liefde voor het waarnemen in het vrije veld en zijn worsteling als natuurwetenschapsman met het vraagstuk van ‘de vrije wil’. Ook komt kort aan de orde waar mijn persoonlijke fascinatie voor Minnaert vandaan komt.
Het schrijven van een biografie van een vooraanstaand natuurwetenschapsman heeft specifieke problemen, die bevorderen dat dit een uitzonderlijk gebeuren blijft. Ik zal die problemen aanstippen.

Terug naar het Jaarprogramma | Home


De vergaderingen worden gehouden in de grote collegezaal van het Gebouw voor Aardwetenschappen, De Uithof (te bereiken via de ingang van het Buys Ballotlaboratorium, Princetonplein 5). De aanvang is telkens om 20.00 uur.