Jaarprogramma 2009-2010 | Vorige lezing | Volgende lezing | Home
Dinsdag 6 april 2010
Dr. R.H.H.G. van Roij (Institute for Theoretical Physics, UU)
Zure nanodeeltjes in zoete olie en zout water
De zelf-assemblage van Brownse objecten zoals colloïdale (nano-)deeltjes of druppels in een vloeistof op kamertemperatuur hangen niet alleen af van de grootte, vorm, chemische samenstelling en concentratie van de objecten, maar ook van het vloeibare medium waarin ze hun Brownse beweging vertonen. Water, met zijn grote dielectrische constante en zijn vele ionen, is natuurlijk een veelgebruikt medium, waarin electrostatica een grote rol speelt. De laatste jaren wordt echter ook vaak een organisch oplosmiddel (olie) gebruikt om zelf-assemblage te manipuleren. Ondanks de lage dielectrische constante en de lage ion concentraties in olie blijkt hierin toch een verrassend grote rol weggelegd te zijn voor electrostatische wisselwerkingen. In deze voordracht zullen deze aspecten vanuit theoretisch perspectief maar met oog voor recente experimenten voor het voetlicht worden gebracht. We zullen zien hoe olie en water weldegelijk kunnen mengen, hoe zoete olie-druppels dankzij zure nanodeeltjes in zout water stabiel kunnen zijn, en hoe zoete olie zout wordt. Tevens bekijken we recent werk aan staafvormige deeltjes aan het olie-water grensvlak.
Links:
Jaarprogramma 2009-2010 | Vorige lezing | Volgende lezing | Home