Natuurkundig Gezelschap te Utrecht

Jaarprogramma 2017-2018 | Vorige lezing | Volgende lezing | Home


Dinsdag 7 november 2017
Dr. L.C. Kapitein (Cell Biology, Universiteit Utrecht)

Nieuw licht op moleculaire motoren

Een levende cel is vele malen groter dan de bouwstenen waaruit hij is opgebouwd en heeft een zeer complexe inwendige architectuur. Biofysici speuren naar de principes waarmee de bouwstenen van de cel zich ordenen tot een levend geheel, dat ook nog eens in staat is zichzelf te vermenigvuldigen. Het celskelet speelt hierbij een belangrijke rol. Het is een dynamisch raamwerk van gepolariseerde eiwitbuizen die de cel zijn vorm en mechanische eigenschappen geeft en waarlangs moleculair motoren kunnen bewegen om cellulaire onderdelen te positioneren en verplaatsen. In deze lezing bespreek ik de werking van het celskelet en motoreiwitten en zal ik laten zien hoe nieuwe technologie het mogelijk maakt het celskelet af te beelden met zeer hoge resolutie (optische nanoscopie) en het transport in cellen aan of uit te zetten met licht (optogenetica). Dit heeft geleid tot nieuwe inzichten over het transportsysteem in hersencellen. 

Lukas Kapitein is natuurkundige en celbioloog. Hij is gefascineerd door door de vele vormen en functies die onze lichaamscellen hebben. Door het toepassen van natuurkundige technieken en concepten probeert hij de organisatie van cellen te begrijpen.

Links:

Jaarprogramma 2017-2018 | Vorige lezing | Volgende lezing | Home


De vergaderingen worden gehouden in zaal Atlas, op de 1e verdieping van het Victor J. Koningsbergergebouw, De Uithof.
Het Koningsbergergebouw is alleen toegankelijk via de ingang aan de Budapestlaan, niet via (loopbruggen naar) andere gebouwen.
De aanvang is telkens om 20.00 uur, de vergaderingen duren inclusief een pauze tot uiterlijk 22.00 uur.
Voor parkeren kunt u terecht op de parkeerterreinen tegenover het Minnaertgebouw of bij het Wiskundegebouw.