Natuurkundig Gezelschap te Utrecht

Jaarprogramma 2005-2006 | Home

Dinsdag 13 december 2005
prof. dr. A.P. Hollander (Faculteit der Bewegingswetenschappen, VU, Amsterdam)

Grenzen aan sportieve prestaties

Het fysiek prestatievermogen van de mens, zoals dat bijv. tot uiting komt in de sport, kent grenzen. Bepalende factoren daarbij zijn o.a. uithoudingsvermogen, spierkracht en coördinatie. Ongeveer 90 jaar geleden werd het mogelijk om een eenduidige maat toe te kennen aan het begrip uithoudingsvermogen, namelijk de maximale zuurstofopname. In de loop van die negentig jaar blijkt de maximale zuurstofopname van (top)sporters nauwelijks te zijn toegenomen. Met betrekking tot deze factor kan gesteld worden dat de grens van het prestatievermogen wel ongeveer bereikt is. Omdat het menselijk prestatievermogen veel meer door genetische factoren dan door training wordt bepaald, valt ook door middel van training geen aanmerkelijke verbetering te verwachten. In hoeverre de grenzen van spierkracht en coördinatie reeds zijn bereikt, is minder duidelijk. De vraag of langs die weg nog aanzienlijke prestatieverbeteringen verwacht mogen worden, is niet eenduidig positief te beantwoorden.
Toch blijven met grote regelmaat wereldrecords nog steeds verbeterd te worden. Een boeiende vraag is dan ook waarom gegeven de beperkingen in het menselijk prestatievermogen, er nog steeds wereldrecords verbeterd worden. Op een aantal aspecten van die ogenschijnlijke tegenstelling zal worden ingegaan.

Terug naar het Jaarprogramma | Home


De vergaderingen worden gehouden in de grote collegezaal van het Gebouw voor Aardwetenschappen, De Uithof (te bereiken via de ingang van het Buys Ballotlaboratorium, Princetonplein 5). De aanvang is telkens om 20.00 uur.